U bent hier

Economisch nieuws

Subscribe to feed Economisch nieuws
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Bijgewerkt: 40 min 26 sec geleden

Fed verlaagt belangrijkste rentestand voor tweede keer in tien jaar

1 uur 9 min geleden
Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve (Fed), verlaagt de belangrijkste rentestand met 25 basispunten. Dat maakt Fed-voorzitter Jerome Powell woensdag bekend. Hiermee komt de bandbreedte van de rente tussen de 1,75 en 2 procent te liggen.

Pro-Brexit-miljardair wil auto produceren om industrie VK te stimuleren

3 uur 12 min geleden
Brits chemiebedrijf INEOS, dat wordt geleid door miljardair en Brexit-voorstander Jim Ratcliffe, gaat een auto produceren in het Verenigd Koninkrijk om de lokale industrie te stimuleren. Het project is onderdeel van een plan van 600 miljoen pond (bijna 677 miljoen euro), en wordt deels gesteund met overheidsgeld.

Cao-acties ziekenhuispersoneel: douchebeurt winnen bij bingo

4 uur 20 min geleden
Een bingo in een ziekenhuis, waarbij de winnaar een douchebeurt krijgt. Het klinkt als satire, maar het was woensdag realiteit in het Ommelander Ziekenhuis in Groningen. Vanwege te lage lonen en een te hoge werkdruk draaiden dertien afdelingen in het Groningse ziekenhuis woensdag zondagsdiensten. Alleen hulp die spoedeisend was werd geboden. Met de acties hopen ze een betere cao te forceren.

Advocaat-generaal: Verbied 'slapend dienstverband' arbeidsongeschikten

6 uur 55 min geleden
Werkgevers mogen werknemers die arbeidsongeschikt zijn verklaard niet langer in dienst houden om onder betaling van een ontslagvergoeding uit te komen, adviseert advocaat-generaal Ruth de Bock woensdag. De Hoge Raad neemt een dergelijk advies vaak over.

John de Mol en ITV Studios eerder uit elkaar dan gepland

8 uur 25 min geleden
Mediamagnaat John de Mol en de Britse televisieproductiemaatschappij ITV Studios gaan eerder dan gepland uit elkaar, bevestigt Talpa Media. De Mol zal begin 2020 niet meer creatief betrokken zijn bij het productiebedrijf. De mediamagnaat had de optie om de samenwerking nog drie jaar te verlengen, maar daar kiest hij dus niet voor.

India verbiedt als eerste land de import en productie van e-sigaretten

8 uur 47 min geleden
Het Indiase kabinet heeft woensdag de productie en import van elektronische sigaretten verboden. Het is het eerste land dat de producten verbiedt. Het verbod zou in het algemeen belang zijn en moet voorkomen dat e-sigaretten tot een "epidemie" onder kinderen en jongvolwassenen leiden.

Aanpassingen bpm gepland voor halverwege volgend jaar

9 uur 53 min geleden
Het kabinet wil op 1 juli 2020 nieuwe bpm-tabellen presenteren naar aanleiding van de gewijzigde testmethode voor emissies en het verbruik van nieuwe auto's. Dit moet een forse verhoging van de bpm een halt toeroepen.

Waarom miljoenen Nederlanders mogelijk minder pensioen krijgen

11 uur 22 min geleden
De pensioenfondsen zijn in gevaar. Wellicht krijgen miljoenen pensioengerechtigden vanaf volgend jaar minder geld. In deze video wordt uitgelegd hoe dat zit.

'Handelsverdrag met Canada kan afbouw gaswinning belemmeren'

11 uur 57 min geleden
CETA, het handelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada, kan het afbouwen van de gaswinning in Groningen belemmeren, waarschuwen Milieudefensie en vakbonden FNV en Handel Anders woensdag in een brief.

Tienduizendste Tesla Model 3 op Nederlands kenteken

11 uur 58 min geleden
Inmiddels staan er in Nederland meer dan tienduizend exemplaren van de Tesla Model 3 op kenteken, zo blijkt uit gegevens van de online database Kentekenradar. Het aantal werd in minder dan negen maanden bereikt.

'Britten hamsteren champagne uit angst om droog te staan bij feestdagen'

12 uur 9 min geleden
Britse bedrijven zijn begonnen met het hamsteren van bier, wijn, champagne en allerlei andere soorten alcoholische dranken om te voorkomen dat ze in de feestdagen zonder komen te zitten, schrijft The Guardian woensdag.

Albert Heijn opnieuw verkozen tot Liegebeest van het jaar

14 uur 3 min geleden
Supermarktketen Albert Heijn is door dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier verkozen tot Liegebeest van het jaar, maakt de organisatie dinsdag bekend. De prijs is bedoeld voor bedrijven die consumenten om de tuin leiden met claims over dierenwelzijn die volgens Wakker Dier niet kloppen.

Dit betekent Prinsjesdag 2019 voor je portemonnee

17 uur 11 min geleden
Op Prinsjesdag word je overspoeld door cijfertjes en dat maakt het lastig om het overzicht te bewaren. Lees daarom hier wat je volgend jaar van de kabinetsplannen gaat merken.

'Saoedische olieproductie eind september hersteld van droneaanval'

17 september, 2019 - 21:21
De olieproductie van Saoedi-Arabië zal eind deze maand weer volledig hersteld zijn van de droneaanvallen op Saoedische olie-installaties van afgelopen weekend, zei energieminister Abdulaziz Bin Salman dinsdag op een persconferentie. Eerder werd gevreesd dat het maanden zou kunnen duren voordat de productie weer grotendeels hersteld is.

Raad van State: Nederland houdt zich niet aan eigen begrotingsregels

17 september, 2019 - 20:39
Het kabinet houdt zich volgens de Raad van State (RvS) niet aan de eigen begrotingsregels. Volgend jaar komt er bij de overheid weer meer geld binnen dan er wordt uitgegeven, maar dat overschot wordt niet gebruikt om de staatsschuld te verlagen.

Nibud: Niet-werkenden zien koopkracht amper stijgen in 2020

17 september, 2019 - 18:36
De koopkracht van gepensioneerden en mensen met een uitkering stijgt volgend jaar nauwelijks, schrijft het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) op basis van de dinsdag gepresenteerde Miljoenennota 2020. Mensen met middeninkomens gaan er volgend jaar qua koopkracht het meest op vooruit.

Olieprijs daalt flink na berichtgeving over snel herstel olieproductie

17 september, 2019 - 17:52
De olieprijs is dinsdag rap gedaald na berichtgeving over een mogelijk snel herstel van de olieproductie in Saoedi-Arabië. Door een droneaanval op twee Saoedische olie-installaties steeg de olieprijs maandag op het hoogtepunt met meer dan 10 procent. Het herstel hiervan zou in eerste instantie enkele maanden kunnen duren, maar ingewijden zeggen nu dat het maximaal drie weken zal duren.

Belasting voor e-boeken, digitale kranten en magazines in 2020 omlaag

17 september, 2019 - 17:38
De belasting voor e-boeken, digitale kranten en digitale magazines gaat in 2020 omlaag. Nu geldt nog het algemene tarief van 21 procent, maar dit wordt verlaagd naar 9 procent. Daarmee is het belastingtarief gelijk aan papieren uitgaven.

KLM schrapt woensdag twaalf Europese retourvluchten wegens staking

17 september, 2019 - 17:22
KLM heeft voor woensdag twaalf Europese retourvluchten geschrapt vanwege een staking van het grondpersoneel, zo meldt de luchtvaartmaatschappij dinsdag. Daarnaast verwacht KLM dat vluchten vertraging op zullen lopen.

Hoekstra: 'Nieuw miljardenfonds niet bedoeld voor leuke dingen'

17 september, 2019 - 17:21
De oprichting van een investeringsfonds waar dit kabinet op zinspeelt, is niet bedoeld voor "leuke dingen" maar krijgt vooral de opdracht om Nederland met investeringen op de lange termijn beter maken. Dat zegt minister Wopke Hoekstra van Financiën dinsdag tegen NU.nl.

Pagina's